Mistrz dobrych manier
W ramach działania zrealizowano 3 bloki tematyczne. Pierwszy został zrealizowany w ramach 4 spotkań, natomiast drugi i trzeci – 2 spotkań. Istotą działania było osiągnięcie zamierzonych celów projektu poprzez podnoszenie motywacji do aktywności oraz satysfakcji z nabywanych nowych umiejętności i wiedzy. Program został podzielony na trzy inspirujące tematy:
- Temat: Savoir vivr’e i higiena (kelnera)
W ramach tematu odbyły się 4 spotkania mające na celu m.in.:
- motywowanie do zachowań grzecznościowych i zgodnych z zasadami higieny,
- kształtowanie właściwych nawyków grzecznościowych, z naciskiem na prawidłową komunikację interpersonalną (autoprezentację, sposoby radzenia sobie w sytuacjach trudnych),
- przypomnienie, nabycie, utrwalanie wiedzy z zakresu zasad obowiązujących przy stole,
- zapoznanie uczestników z poprawnym i estetycznym nakrywaniem stołu,
- kształtowanie poprawnych nawyków higienicznych związanych z kulturą spożywania posiłków;
- zapoznanie uczestników z charakterystyką zawodu kelnera, czynnościami przygotowującymi salę konsumpcyjną do przyjęcia gości, metodami obsługi, rodzajami serwisów.
- Temat: Satysfakcja z przygotowania i picia dobrej kawy (barista)
Tematem przewodnim spotkań „baristycznych” stała się pyszna i aromatyczna kawa. Nasi „bariści”(uczestnicy projektu) przygotowywali znakomite gorące napoje kawowe. Podczas spotkań:
- dostarczyliśmy uczestnikom możliwości do satysfakcji z przygotowania i picia dobrej kawy,
- zapoznaliśmy (teoretycznie) uczestników z dobrą (smak, zapach, wygląd) kawą (mielenie ziaren, parzenie i picie kawy),
- uczestnicy wykonali trening umiejętności praktycznych - przygotowali napoje kawowe korzystając z różnorodnych przepisów,
- odbyły się inspirujące „warsztaty latte art.” – dobry smak to też dobry wygląd kawy.
Program spotkań zawierał treści na temat podstawowej wiedzy o kawie, a także sensoryki w kawie, która rozwija umiejętności wyczuwania różnych smaków i aromatów, dzięki czemu później można z łatwością wyczuwać różnice w ziarnach, natomiast dobre maniery, poprawne zachowanie to przede wszystkim życzliwość, tolerancja i skuteczne regulowanie emocji. Właśnie takie cechy i nawyki nie były obce uczestnikom spotkań.
3 – Temat: Zdrowo i smacznie - Smoothie Bar
- uczestnicy zapoznali się z profilaktyką zdrowotną (elementy psychodietetyki), sposobami przyrządzania napojów, właściwościami owoców i warzyw, umiejętnym doborem gatunków owoców i warzyw,
- przygotowywali na bieżąco soki i napoje w profesjonalnych blenderach przystosowanych do takiej pracy i wydobywających z soków to, co najlepsze,
- kształtowali umiejętności praktycznego zastosowania takiego typu urządzeń w codziennym funkcjonowaniu,
- prowadzący zwracał uwagę na aspekt zarobkowy takiego typu przedsięwzięcia.
Działanie zostało zrealizowane zgodnie z założeniami.